Malen korak za vladu, velik za roditelje

Sve političke stranke i predstavnici Vlade Republike Hrvatske u svojim nastupima kao prioritet političkog rada ističu demografsku obnovu Hrvatske. Zelena lista kao politička stranka uvijek traži rješenja i daje prijedloge pa Vladi Republike Hrvatske predlažemo 3 mjere kojima bi olakšali život roditeljima djece, a pokazali da im je stvarno demografska obnova prioritet:

 

  1. Osloboditi plaćanja svih davanja za izdavanje dokumenata i potvrda za maloljetne osobe

Radi se o administrativnoj mjeri koje opterećuju roditelje u što sam se i sam uvjerio kao otac troje djece. Smatramo da je neprihvatljivo da država prilikom upisao djeteta u državljanstvo Republike Hrvatske naplaćuje upravne pristojbe što već pri prvom susretu roditelja s državom košta 60 kuna (3x20 kuna). Osim toga, smatramo da bi svi dokumente koje izdaje država za maloljetnike trebali biti besplatni na način da se u Zakonu o javnim pristojbama u Članak 8. uvede stavak 18. koji bi glasio: Od plaćanja su oslobođene sve maloljetne osobe za njihove osobne dokumente. To bi se naravno odnosilo i na izdavanje putovnica.

  1. Izjednačavanje u plaćanju bolovanja za dijete s vlastitim bolovanjem zaposlene osobe

U sadašnjem zakonodavstvu ako uzimate bolovanje za sebe imate pravo na naknadu koja se veže u odnosu na Vašu plaću dok kada idete na bolovanje zbog djeteta naknada se veže uz osnovicu od 4.257,28 kuna, što je ujedno i maksimalna naknada. Tako roditelji s većom plaćom od osnovice ostaju zakinuti i mnogo slučajeva ne uzimaju bolovanje i nisu uz bolesno dijete.

  1. Besplatni udžbenici za osnovno školstvo

Ustav Republike Hrvatske članak 65. : „Osnovno je školstvo obvezno i besplatno“.  Sukladno članku 65. Ustava RH Zelena lista traži da u 2018. godini udžbenici za osnovno školstvo budu besplatni za djecu odnosno roditelje jer je to važna demografska i socijalna mjera.